Tym razem postanowiłam użyć białej fasoli i zrobić coś ala sernik o lekkiej nucie kokosowej
Jak zawsze ciasta ze strączków są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu :) a do tego są smaczne! I spokojnie mogę powiedzieć, że jak ktoś nie wie, że jest co ciasto z fasoli to się raczej sam nie domyśli - no chyba, że tak jak ja gustuje w tego typu ciastach :)
Składniki:
- puszka białej fasoli
- 3 jajka
- 30 dag twarogu delikatnego
- 3 łyżki stevi
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta imbiru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. W misce zmiksować fasolę, na bardzo gładką masę. Dodać żółtka, twaróg, stevię, sok z cytryny, proszek do pieczenia i wiórkami. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać ubite białka i delikatnie połączyć z masą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 minut
PS. ja zrobiłam z podwójnej ilości składników. Podane w przepisie składniki wystarczają do upieczenie ciasta w formie typu keksówka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz