Ostatnio na kursie żywienia jedna z koleżanek przyniosła do spróbowania pasztet z soczewicy ... był tak pyszny, że postanowiłam zrobić go w domu!
Robi się go chwila moment ... no może lekko przesadzam, ale w każdym razie jest prosty w przygotowaniu. Najdłużej czasu zajmuje ugotowanie soczewicy - zielona soczewica potrzebuje około 35-40 minut. Trzeba jednak w ostatniej fazie gotowania uważać i mieszać ją cały czas, bo potrafi przywierać do garnka.
Składniki:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 5 szt. pieczarek (ja je pominęłam i zastąpiłam suszonymi pomidorami)
- duża cebula
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- sos sojowy
- olej rzepakowy
- łyżka masła klarowanego (ja osobiście je pominęłam)
- przyprawy - imbir, lubczyk wraz z majerankiem, estragon, bazylia, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma
Wykonanie:
- ugotować soczewicę w 4 szklankach wody z odrobiną soli i tłuszczu wraz ze starą marchewką. Zielona soczewica jak już pisałam potrzebuje około 35 minut - trzeba sprawdzać jej miękkość w trakcie gotowania.
- zeszklić pokrojoną cebulę dodając starte na tarce jarzynowej pieczarki
- po ostudzeniu soczewicy dodać resztę składników i zblendować na niezbyt gładką masę. Jeśli zbyt gęsta dla blendera można dodać odrobinę wody.
- wyłożyć do blachy i wstawić do piekarnika na ok. 45 minut w temp. 160 stopni
- wyjmować z blachy po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz