niedziela, 8 marca 2015

zupa z czerwonej soczewicy

Dzisiaj przy swoim święcie powiem szczerze, że nie bardzo chciało mi się stać godzinami w kuchni i wymyślać obiad ... więc postanowiłam zrobić coś na szybko.
I jedną z moich ulubionych opcji w takiej sytuacji jest zupa z czerwonej soczewicy :) Robi się ją ekspresowo, a do tego jest smaczna, pożywana i dietetyczna! :)
A więc co będzie nam potrzebne?
  • 200 g czerwonej soczewicy (może być też zielona lub brązowa ale wtedy czas przygotowania zupy musi być odpowiednio dłuższy)
  • 1 puszka pomidorów lub 2-3 świeże
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1-1,5 cm kawałek korzenia imbiru
  • curry, kurkuma, kmin rzymski, ostra papryka, słodka papryka, sól, pieprz
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Na rozgrzany olej w garnku wrzucamy po 0,5 - 1 łyżeczce przypraw (jak ktoś lubi bardziej wersję "indyjską" spokojnie może dać po 1 łyżeczce) czekamy aż przyprawy uwolnią swoje zapachy i dodajemy poszatkowaną cebulę, czosnek i starty korzeń imbiru. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy czerwoną soczewicę i chwilę przesmażamy. Zalewamy bulionem i gotujemy 15 minut. Na koniec dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze 5 minut.
Gotowe!
100_8659
P.S. jeśli zupa ma zastąpić nam obiad to można ją podać z jajkiem i komosą i wtedy dostarczamy wszystkiego co potrzeba :) jeśli ma to być kolacja albo druga przekąska to wystarczy sama zupa już bez dodatków. Niedużą miseczką można najeść się do syta :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz