Nie lubię jak coś mi się w kuchni marnuję, a że została mi ugotowana kasza jaglana postanowiłam przerobić ją na ciasto do kawy na niedzielę :)
Gdyby ktoś chciał wypróbować w domu, poniżej podaję przepis
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 jajka
- szklana mleka (może być roślinne) lub w wersji niedietetycznej 1/2 szklanki śmietany 30-36%
- 50 ml oleju
- pół szklanki kakao
- 1/2 szklanki cukru (można spokojnie zastąpić stewią, ksylitolem lub miodem - ja użyłam nie co ponad 1/4 szklanki ksylitolu - trzeba posmakować czy jest wystarczająco słodkie)
- ekstrakt waniliowy
- migdały, orzechy włoskie lub kto co lubi (ja dodałam słupki migdałów)
Wszystkie składniki po za orzechami ze sobą miksujemy na gładką masę. Dodajemy orzechy, bakalie - wszystko to co pasuje do mocno czekoladowego w smaku ciasta :)
Wylewamy na blachę 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C na 45 minut. Aby ciasto było jeszcze bardziej czekoladowe przed upieczeniem oprószyłam startą gorzką czekoladą 80% kakao ;)
Ciasto zostawiam na noc w piekarniku aż całkiem wystygnie i rano jest idealne :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz