niedziela, 4 stycznia 2015

kuchnia indyjska

Jednym słowem - UWIELBIAM!!!

Mogłabym jeść ją codziennie :) oczywiście nie wszystko, ale mam parę ulubionych dań. Jedne mniej drugie bardziej dietetyczne ;) 

Co najbardziej lubię w kuchni indyjskiej? Bogactwo przypraw i smaków, jest dla mnie inspiracją do wykorzystywania takich produktów jak soczewica, cieciorka, mleczko kokosowe, imbir, curry, kurkuma, chili czy po prostu kurczaka. 

Z potraw które mogłabym polecić to:

Kitchuri - czyli ryż z zieloną soczewicą i pomidorami



Kurczak z ziemniakami i fasolką szparagową


Jest jeszcze masala chana czyli cieciorka w sosie pomidorowo-cebulowym  i moje ulubione danie ostatnimi czasy chicken korma - kurczak w sosie migdałowo-orzechowym.

Teraz na te zimne dni poleciłabym też zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami i chili, do której można dodać kawałki kurczaka lub w mało indyjskiej formie - jajko ugotowane na twardo.
Jeśli ma to być jednodaniowy obiad to dorzucam jeszcze komosę ryżową, która jak dla mnie idealnie pasuje do tej zupy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz