A ponieważ od pół roku jestem pod opieka dietetyka to trochę głupio by było objadać się słodyczami ;) więc znalazłam sposób na połączenie i ciast i odchudzania.
W jaki sposób? Do pieczenia za miast białego cukru używam ksylitolu lub miodu, za miast mąki używam fasoli lub cieciorki. Tak, tak fasoli :)
Pomysł na ciasto z fasoli podsunęła mi koleżanka z pracy opowiadając jakie to dobre jadła u znajomych. Nie wiele myśląc zaczęłam szukać przepisów, próbować i dopracowywać tak aby pasowały mi :)
I tak o to wyczarowałam babeczki z cieciorki z nutą cynamonu i czekoladowe ciasto z fasoli!
Zdjęcia słodkości można zobaczyć tutaj :)
Babeczki z cieciorki (12 szt)
Składniki:
- puszka
ciecierzycy
- 1 dojrzały banan
- 3 jaja kurze
- mąka
kukurydziana lub otręby żytnie (3 łyżki)
- miód lub ksylitol (1-2 łyżki)
- cynamon (1
łyżeczka)
- proszek do
pieczenia (2 łyżeczki)
Sposób
przygotowania:
Ciecierzycę
odsączyć z zalewy, a następnie zmiksować z bananem, jajkami, mąką, cynamonem,
miodem i proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć do sylikonowych foremek. Piec
około 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Jeśli chcę zrobić więcej babeczek to zwiększam ilość cieciorki do 2 puszek i biorę 2 banany do tego 4 jajka i 2 spore łyżki miodu.
Czekoladowe ciasto z fasoli
Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 łyżki miodu
- 2 dojrzałe banany
- garść suszonej
żurawiny
- 4 jajka
- łyżeczka proszku
do pieczenia
- 1 łyżka oleju
rzepakowego lub Carotino
- 4 łyżki
odtłuszczonego kakao
Sposób
przyrządzania:
Fasolę odsączamy z
zalewy i dokładnie przepłukujemy. Miksujemy z 4 jajkami i bananami (masa nie
musi być gładka). Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy. Powstałą
masę przekładamy do niewielkiej formy keksowej (wysmarowanej delikatnie olejem
i oprószonej bułką tartą lub mąką). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180
stopni i pieczemy 40-50 minut.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz